Żywienie niemowląt to bardzo ważna kwestia, którą trzeba dokładnie przemyśleć i zaplanować. Dla wielu młodych rodziców jest to dość stresujące kwestia. Aby jednak dostarczyć małemu człowiekowi pożywne i wartościowe składniki, warto przygotować kilka dać samemu. Przykładem jest np. kostka rosołowa, która będzie idealną bazą do domowych zupek. Warto wiedzieć jak można ją zrobić.

Dlaczego sklepowa kostka rosołowa nie jest najlepszym rozwiązaniem dla niemowlaka?

Kostki rosołowa są bardzo często wykorzystywane podczas przyrządzania domowego rosołu. Składa się one przede wszystkim z takich składników jak utwardzony w specjalnym procesie tłuszcz i różne ulepszacze smaku, a także dużo soli. Dlatego, nie jest to najzdrowszy produkt i z pewnością nie powinno się go wdrażać do diety niemowlaków. Warto też zaznaczyć, że niektóre jej składniki mogą powodować uczulenia.

W sklepowych kostkach rosołowych znajduje się także vegeta, której stosownie jest wręcz szkodliwe dla niemowlaków. Dlatego, dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie domowych kostek rosołowych dla niemowlaków, które mają najprostszy i najbardziej naturalny skład.

Jak przygotować domową kostkę rosołową dla niemowlaka?

Aby mieć pewność, że menu dla malucha jest zdrowe i pełnowartościowe, warto po prostu samemu przygotować kostkę rosołową. W tym celu wystarczy ugotować wywar z warzyw i zmiksować go na papkę, którą później trzeba przelać do foremek np. takich na lód i wstawić do zamrażalnika, po uprzednim zawinięciu w papier.

Inną alternatywą jest, dla niemowlaków przyzwyczajony do bardziej ambitnych smaków, jest kostka rosołowa z mięsem np. z porcji rosołowej. Wystarczy tylko ugotować mięso i je zblendować razem z jarzynami z obiadu, a następnie przelać do słoiczków lub foremek i zamrozić.

Dlaczego warto postawić na domową, naturalną kostkę rosołową?

Kostki rosołowa znacznie przyspiesza proces przygotowania obiadu. Dzięki nim można przygotować pyszne zupy, a także przecier z warzyw czy sosy. Jednak, tak jak już wspomniano wcześniej sklepowe kostki nie mają nic wspólnego ze zdrowymi, pożywnymi daniami.

Domowa kostka rosołowa, przede wszystkim jest o wiele zdrowsza i zapewnia bardziej naturalny smak. Aby ją przygotować nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, nie trzeba też mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wystarczy sięgnąć po wybrane mięso, zestaw jarzyn oraz zioła i przyprawy, wszystko razem zblendować i umieścić w foremkach. Dla maluchów będzie to idealne rozwiązanie.

Przechowywanie domowych kostek rosołowych

Kiedy już uda się przygotować domową kostkę rosołową idealną dla niemowlaka, należy ją przechowywać we właściwy sposób, aby nie ucierpiały jej wartości odżywcze, ani smak.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować kilka rodzajów kostek rosołowych. Dzięki temu można zapewnić maluchowi różnorodność i zapoznać go z większą ilością smaków. Kostki nie zepsuje i będzie je można wykorzystać nawet po dłuższym czasie. Najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie zblendowanej masy w zamrażarce lub ewentualnie w lodówce.

Jeżeli część kostek ma posłużyć dopiero za kilka miesięcy, warto gotową masę włożyć o słoika, który będzie szczelnie zamknięty i przechowywać go w lodówce. Najbardziej wygodne w codziennym użytkowaniu jest po prostu umieszczenie masy w specjalnych, silikonowych foremkach, które ułatwią wydzielanie pojedynczych kostek podczas przygotowywania ulubionych zup czy dań.

Jakie składniki warto dodać do domowych kostek rosołowych?

Przygotowując domowe kostki rosołowej dla niemowląt należy zadbać o to, aby miały one jak najprostszy skład. Jednak dla starszych dzieci można pokusić się o dodanie większej ilości ziół i przyprawa jak np. ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, czosnek, kurkuma, imbir czy lubczyk. Dobrze sprawdzi się także udko, skrzydełka kurczaka lub indyka, pierś, wołowina lub nawet wieprzowina. Warto też dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Rozszerzając dietę niemowlaka, warto jak najwięcej dań robić samodzielnie w domu. Tylko wtedy można mieć pewność, że potrawy naprawdę są zdrowe i nienafaszerowane chemicznymi substancjami. Domowa kostka rosołowa to świetne rozwiązanie zarówno podczas przygotowywania dań dla najmłodszych jak i dla starszych. Samemu można wybrać składniki, które się w niej znajdą, co daje naprawdę duże możliwości kulinarne. Samo przygotowanie kostki rosołowej jest bardzo proste i szybkie.